دستهبندی نشده
چند ترفند مناسب برای دم کردن چای خوشمزه
فنجان و نعلبکی ست از اصلیترین وسایل پذیرایی در همه مهمانیها است. فرهنگ زیبای مهمان نوازی و پذیرایی از مهمان با انواع خوراکی و نوشیدنی از دیرباز در میان خانوادههای ایرانی رایج بوده است.
از میان تمام نوشیدنیهای گرم و سردی که در مهمانیهای ایرانی استفاده میشود، چای جایگاه ویژهای داشته و نمادی از مهمان نوازی ایرانی محسوب میشود. از آنجایی که حضور چای در خانه های ایرانی قدمتی طولانی داشته و به چند قرن پیش برمی گردد، نوشیدنی سنتی شناخته شده و در تمام مراسم رسمی و غیر رسمی استفاده میشود.
در این بین لوازمیکه این نوشیدنی محبوب با آن تهیه و سرو میشود نیز اهمیت زیادی دارد. استفاده از قوری پیرکس و فنجان و نعلبکی ست مناسب، میتواند بر کیفیت پذیرایی تاثیر بگذارد.
در این مطلب شما را با اصول دم کردن چای مجلسی و نکات کلیدی و تایرگذار برای دم کردن چای آشنا میکنیم. اگر شما نیز جزو علاقهمندان به چای هستید با ما تا انتهای مطلب بمانید…
اصول دم کردن چای مجلسی خوشرنگ و خوش طعم
چای از زیباترین نوشیدنیهای گرمی است که در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. از میان تمام نوشیدنیها رنگ زیبا و شفاف آن خصوصا اگر در فنجان و نعلبکی ست ریخته شود چشم گیر تر خواهد بود.
دم کردن چای بسیار آسان بوده و در تمام دنیا با شیوههای مختلفی انجام میشود اما آداب دم کردن و سرو آن متفاوت است. در ایران مردم در طول روز چندین مرتبه چای مینوشند و از این نوشیدنی همراه یا بعد از برخی وعدههای غذایی نیز استفاده میکنند.
شاید دم کردن چای در مواقع عادی ظاهرا شبیه به مجالس رسمی باشد اما اصول و ریزهکاریهایی دارد که ممکن است در مواقع عادی به آن توجه نشود. به عنوان مثال در مجالس برای سرو چای حتما از فنجان و نعلبکی ست استفاده میکنند.
برای تهیه چای مجلسی قبل از هر چیز باید از کیفیت و اصالت چایی که تهیه میکنیم مطمئن شویم. بهتر است بدانیم همیشه چای بهاره که در فصل بهار برداشت میشود از کیفیت بالاتری برخوردار است. درشت بودن، رنگ نزدیک به قرمز و داشتن عطر خوش از مشخصات دیگر چای مرغوب است. با این حال کیفیت چای پس از دم کردن مشخص میشود. بنابراین بهتر است قبل از استفاده در مراسم مقداری چای دم کرده و از کیفیت آن اطمینان حاصل کنیم.
برای دم کردن یک چای خوشرنگ نخست آب تصفیه شده را در کتری ریخته و صبر میکنیم تا به جوش برسد. نکته: کیفیت آب در خوشرنگ شدن چای تاثیر زیادی دارد. هنگامیکه آب جوش شد شعله زیر آن را کم کرده تا از شدت جوشیدن آن کم شود و اگر املاحی در آن وجود دارد ته نشین شود. این کار به شفاف شدن رنگ چای کمک میکند. در صورتی که چای در فنجان و نعلبکی ست ریخته شود جلوهای بی نظیر خواهد داشت.
پس از آن قوری پیرکس را شسته و روی کتری میگذاریم تا گرم شود. حدود بیست دقیقه قبل از سرو کردن یک یا دو پیمانه چای (بسته به تعداد مهمان ها) را در صافی کوچک شسته و به داخل قوری پیرکس منتقل میکنیم.
صبر میکنیم تا چای کاملا رنگ پس داده و به اصطلاح دم بکشد. معمولا چای ایرانی نسبت به نمونه های خارجی زمان بیشتری برای دم کشیدن نیاز دارد. برای خوش عطر شدن چای معمولا از موادی مانند هل، زعفران، گل سرخ، دارچین و موادی از این دست استفاده میکنند. البته برای مجالس رسمی از هل یا زعفران استفاده میشود که به قرمز تر شدن چای نیز کمک میکند.
مهم ترین مرحله در پذیرایی با چای، سرو آن است که باید در فنجان و نعلبکی ست و متناسب با نوع مهمانی انجام شود. خوشبختانه این روزها نمونه های مختلف فنجان و نعلبکی ست و قوری پیرکس در بازار دیده میشود. تنوع بالای طرح و رنگ و همچنین قیمت این اجناس به گونه ای است که بیشتر افراد با سلیقه و توان مالی متفاوت قادر به خرید مدلهای متنوع آن هستند.
ده تکنیک دم کردن چای خوش طعم
دم کردن چای گرچه کار سادهای به نظر میرسد اما انجام دادن صحیح و اصولی آن نیازمند دانستن نکات ریزی است که میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت و خوش طعمی آن داشته باشد.
۱ـ آبی که برای جوشاندن و دم کردن چای مورد استفاده قرار میگیرد باید زلال و شفاف باشد. اگر آب دارای ناخالصی باشد نمیتوانیم چای خوشرنگی با آن دم کنیم. بهتر است پس از جوش آمدن آب در کتری شعله را کم یا خاموش کنیم تا از جوش بیفتد و سپس آب جوش برای دم کردن برداریم.
۲ـ هرگز از شیر آب گرم برای پر کردن کتری و دم کردن چای استفاده نکنید. استفاده از آب گرم باعث جمع شدن چربی روی آب و ایجاد لکه روی استکان چای میشود.
۳ـ استفاده از آبی که بارها جوشیده شده است نیز کیفیت چای را پایین میآورد. بهتر است برای هر مرتبه دم کردن چای آب کتری را عوض کنید.
۴ـاندازه قوری پیرکسی که استفاده میکنید باید متناسب با مقدار چای باشد. یعنی پس از ریختن آب روی چای خشک بهتر است یک سوم فضای قوری برای گردش بخار آب و باز شدن برگهای خشک چای خالی بماند.
۵ـ قوری را قبل از دم کردن چای با مایع ظرفشویی شسته و آبکشی کنید تا کاملا تمیز شود. سپس آن را روی کتری بگذارید تا گرم شود.
۶ـ چای مورد نظر خود را قبل از دم کردن در صافی ریخته و با آب سرد بشوئید. معمولا مقدار کمی خاک در چایی وجود دارد که شستن آن موجب شفافیت بیشتر چای دم شده میشود.
۷ـ میزان رنگ دهی در نمونههای مختلف چای متفاوت است. معمولا چای ایرانی به دلیل خالص بودن و اضافه نشدن اسانس و رنگ های افزودنی، دیرتر دم میکشد و کمرنگتر است. بنابراین بسته به نوع چای یک یا دو پیمانه در قوری ریخته و آب جوش به آن اضافه کنید.
۸ـ مدت زمان لازم برای دم کشیدن چای در نمونه های ایرانی و خارجی متفاوت است. این زمان در چای خارجی حدود ۵ تا ۷ دقیقه و در نمونههای ایرانی حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است. بنابراین باید قبل از شروع پذیرایی زمان خود را مدیریت کرده و وسایل لازم برای دم کردن و سرو چای از جمله فنجان و نعلبکی ست را آماده کنید.
۹ـ بهترین نوع حرارت برای دم کشیدن چای قرار دادن قوری پیرکس روی حرارت حاصل از بخار آب است. بنابراین بهتر است قوری را روی کتری در حال جوشیدن قرار داده و منتظر دم کشیدن آن شوید. نکته: به هیچ عنوان قوری را روی شعله مستقیم قرار ندهید.
۱۰ـ آب برخی از شهر های کشور ما دارای املاحی است که لک آن پس از شستشو روی ظروف مختلف خصوصا بلورجات دیده میشود. بهتر است فنجان و نعلبکی ست را پس از هر مرتبه شستن با حوله مخصوص خشک کنیم تا لک آب بر آنها نماند. وجود لک آب روی فنجان میتواند رنگ چای را کدر نشان دهد.
اصول دم کردن یک چای خوشمزه
در طول مقاله نکات مهم برای دم کردن یک چای مجلسی و خوش طعم و لزوم استفاده از فنجان و نعلبکی ست را از نظر گذراندیم. اما برخی اصول و قواعد هستند که رعایت کردن آن ها تاثیر زیادی بر طعم خوش چای دارد. اولین اصل نگهداری صحیح از چای است. چای خشک باید دور از رطوبت، گرما، نور و مواد معطر نگهداری شود. بنابراین بهتر است آن را در ظرفی تیره که درب آن کاملا محکم بسته شده نگهداری و از قرار دادن چای در کنار ادویه جات خودداری کنید. برگ خشک چای علاوه بر رطوبت عطر و بوی مواد مجاور خود را نیز جذب میکند.
مورد دوم دم کردن چای در ظرف مناسب است. استفاده از قوری استیل یا روحی برای دم کردن چای اصلا مناسب نبوده و رنگ آن را تیره و کدر میکند. بهترین قوری برای دم کردن چای، قوری چینی و قوری پیرکس است که هیچ گونه فلزی در قسمت داخلی آن به کار نرفته است. مزیت قوری پیرکس نسبت به نمونههای دیگر شفاف بودن آن است که رنگ چای و دم کشیدن آن را نشان داده و نیازی به باز کردن درب قوری یا تست آن در استکان نیست.
ظرف سرو چای و استفاده از فنجان و نعلبکی ست مناسب نیز تاثیر زیادی بر خوشمزه شدن آن دارد. استکانی که دمای چای را به سرعت پایین نیاورده و رنگ زیبای چای را در معرض دید قرار دهد، بی شک مناسبترین است. گرم کردن فنجان و نعلبکی ست قبل از ریختن چای در آن نیز مهم است. بهتر است قبل از ریختن چای در فنجانها، کمی آب جوش در آنها بگردانیم.
مدت ماندگاری چای دم کرده
بسیاری از افراد عادت دارند در طول روز به دفعات چای بنوشند. به همین دلیل مقدار بیشتری از آن را در قوری ریخته و در طول روز مصرف میکنند. بهتر است بدانید هر چه از زمان دم کشیدن چای بگذرد ماده ای به نام کانن در آن بیشتر شده و مانع جذب آهن میشود. بنابراین بهتر است چای را بهصورت تازه دم مصرف کنیم.
اما اگر به هر دلیلی امکان دم کردن چای به دفعات را ندارید بهتر است پس از دم کشیدن آن را از صافی رد کرده و تفاله های آن را جدا کنید. در این صورت رنگ چای تا ساعت ها تغییر نمیکند.
و در پایان…. چای را در فنجان و نعلبکی ست بنوشید
با اینکه قرن ها از حضور چای در خانه های ایرانی میگذرد اما گذشت زمان نه تنها موجب دلزدگی مردم از این نوشیدنی گرم، خوشمزه و پرخاصیت نشده، بلکه مصرف آن را در میان اقشار مختلف بیشتر کرده است.
بسیاری از ایرانیها از چای برای جمع کردن دوستان و تشکیل محفلی گرم و شاد استفاده میکنند. استفاده از فنجان و نعلبکی ست زیبا و مناسب، میتواند لذت دور هم بودن را دوچندان کند.